Spike Lee opet napada

12. 08. 2010. Autor: s.p.

Podeli vest

U novom dokumentarcu Spike Lee opet istražuje posledice Katrine, ali se osvrće na još jednu crnu mrlju u američkoj istoriji - veliku naftnu mrlju!

Spike Lee nastavlja da snima angažovane dokumentarce, a njegov najnoviji film vraća se na staro "mesto zločina" - u Nju Orleans. "If God is Willing and Da Creek Don't Rise" je dvodelni dokumentarac koji je u suštini nastavak prošlog Spikeovog "Kad su brane popustile: Rekvijem u četiri čina". Prvi dokumentarac je analizirao uragan Katrinu i njegove katastrofalne posledice, a u nastavku se Spike Lee vraća u Nju Orleans i prati šta se promenilo nakon pet godina.

Osim teškoća oko povratka izbeglica, Spike Lee je u film uvrstio i novu ekološku temu: veliku naftnu mrlju koju je u Meksičkom zalivu izazvao British Petroleum. Kao i u filmu "Kad su brane popustile", i u četvorosatnom "If God is Willing" se crni reditelj kritički osvrće na američke vlasti, koje se po njemu nisu dovoljno brinule o siromašnom crnom stanovništvu. Spike kritikuje i napore oko uklanjanja naftne mrlje, uz izjavu: "Ne zanima me koliko je naučnika kupio British Petroleum, ta mrlja još nije nestala!"

Ipak, nije sve tako crno: dokumentarac se završava velikim uspehom lokalnih New Orleans Saintsa, koji su početkom godine postali nacionalni prvaci u ragbiju.

Broj predleda
0
Prethodna vest Sledeća vest
Popularno
Žerar Depardje se kune u Putina?

Žerar Depardje se kune u Putina?

Novopečeni ...

22. 05. 2013. Trivia

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za svoj ...

01. 09. 2015. Filmovi

Kletva 'Mračnog viteza'

Kletva 'Mračnog viteza'

Filmska franšiza ...

23. 07. 2012. Filmski manijak

Tagovi