'Reka života' premijerno u Kinoteci

12. 03. 2012. Autor: i.ž.

Podeli vest

Novi dugometražni dokumentarno-prirodnjački film autora mr Olivera Fojkara "Reka života“ je suptilna priča o najmoćnijoj reci Evrope, film o čudesnom svetu flore i faune Dunava.

U utorak, 13.marta u Kinoteci u 19h biće održana beogradska premijera dugometražno-dokumentarnog filma o Dunavu, pod nazivom 'Reka života'.

Nakon četiri godine (2008-2011) mukotrpnog snimanja u prirodi i kulturnim dobrima duž Dunava u Srbiji završen je novi dugometražni dokumentarni film biologa i filmskog stvaraoca mr Olivera Fojkara. Film 'Reka života' predstavlja putovanje kroz prostor i vreme srpskog najlepšeg dela reke Dunava, kao i putovanje kroz život malog čoveka, ribara, od dečačkih dana, pa do zrelog doba.

Gledaoci će imati priliku da krenu na putovanje, kako iz vazduha odakle će moći da pogledaju skrivene rukavce i meandre Dunava, tako i da zarone u tajne podvodnog sveta ritova i dunavskih dubina gde vladaju ogromni somovi.  

Stvaranje ovog neobičnog i zahtevnog dokumentarnog filma, za srpske uslove, zahtevalo je specifična snimanja iz vazduha, sa broda, podvodno i mikroskopsko snimanje. Film je snimljen u HD (High Definition) rezoluciji, u formatu 16:9, i traje 80 minuta.

Želja reditelja bila je da filmom 'Reka života' približi prirodne lepote Dunava našoj deci i nama samima i da podstaknemo još bolju zaštitu ove reke u Srbiji.

Oliver Fojkar je do sada stvorio preko 15 dokumentarnih filmova iz oblasti prirode i ekologije: U senci civilizacije, Gljive Fruške gore, Molitva za goru, Zimski let, serija Priroda kao život, Moj prijatelj štiglić, Bele rode moje ravnice.... Učestvovao je na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima i dobitnik je više nagrada za svoje filmove.

Broj predleda
0
Prethodna vest Sledeća vest
Popularno
Žerar Depardje se kune u Putina?

Žerar Depardje se kune u Putina?

Novopečeni ...

22. 05. 2013. Trivia

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za svoj ...

01. 09. 2015. Filmovi

Kletva 'Mračnog viteza'

Kletva 'Mračnog viteza'

Filmska franšiza ...

23. 07. 2012. Filmski manijak