Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica

21. 01. 2010. Autor: filmski.net

Podeli vest

Venecijanska 'Mostra' je najstariji filmski festival na svetu koji se održao do današnjih dana, a sve te godine negovao je umetnički pristup filmovima.

Venecijanski festival je kroz više od 60 festivalskih godina ugostio crème de la crème filmske umetnosti, a i danas se svrstava u najvažnija događanja u svetu filma. Mostra je utemeljena još davne 1932. godine i to kao deo Bienala, velikog kulturnog događanja koje u Veneciji okuplja umetnike iz celog sveta. Osim umetničke dimenzije, festival neguje i komercijalno značenje pa se tako njime obeležava i početak jesenje bioskopske-sezone.

Mostra je festival igranog filma koji insistira na premijernim prikazivanjima. Ne prihvataju se filmovi koji su već učestvovali na nekom drugom međunarodnom festivalu. Postoje dve takmičarske kategorije, svaka sa svojim žirijem. U kategoriji 'Venezia' dodeljuju se nagrade Zlatni i Srebrni lav, a u kategoriji 'Upstream' najbolji dobijaju San Marco nagradu u vrednosti od 50 hiljada evra. 'Venezia' okuplja filmove popularnih žanrova, a 'Upstream' više pažnje posvećuje inovativnom i alternativnom filmu.

Osim ove dve službene kategorije postoji i mnoštvo drugih žirija na Mostri. Među njima ističe se prestižna nagrada 'Luigi De Laurentiis' od 10 hiljada evra koja se dodeljuje za najbolje debitantsko ostvarenje na festivalu. Tu su i nagrade filmskih kritičara (FIPRESCI) i Katoličke Crkve. Tokom festivala organizuju se i razne eksperimentalne radionice kao i retrospektivne projekcije.

Svake godine na festival se prijavi nekoliko stotina filmova, a akreditira se oko tri hiljade novinara i filmskih kritičara. Atraktivnost lokacija na kojima se održava Mostra je glavni mamac za brojne filmke zvezde koje vole da poziraju fotografima pored venecijanskih kanala i mostova.

službeni site

Broj predleda
0
Prethodna vest Sledeća vest
Popularno
Žerar Depardje se kune u Putina?

Žerar Depardje se kune u Putina?

Novopečeni ...

22. 05. 2013. Trivia

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za svoj ...

01. 09. 2015. Filmovi

Kletva 'Mračnog viteza'

Kletva 'Mračnog viteza'

Filmska franšiza ...

23. 07. 2012. Filmski manijak